Kiusaako huono sisäilma? Syy saattaa löytyä ilmanvaihtokoneen suodattimesta.

2.4.2019

Kiusaako huono sisäilma? Syy saattaa löytyä ilmanvaihtokoneen suodattimesta.

Huono sisäilma saattaa aiheuttaa talon asukkaille liudan hämäriä oireita. Joku saattaa kärsiä väsymyksestä ja päänsärystä, toinen nenän tukkoisuudesta ja kutinasta, kolmas epämääräisistä hengitystieoireista.

Tarkista ilmanvaihtokoneen suodattimet

Viimeistään siinä vaiheessa, kun epämääräisiä oireita ilmaantuu, on hyvä tarkistaa ilmanvaihtokoneen suodattimet, sillä ilman huoltoa jääneet suodattimet ovat likapesäke. Suodatinten tukkeutuessa ilman vaihtuvuus laskee, raitis ilma ei pääse kulkemaan suodattimen läpi ja osa suodattimeen jääneistä epäpuhtauksista, kuten siitepöly ja katupöly, pääsevät kulkeutumaan huoneilmaan. Tukkeutunut suodatin saattaa rikkoa myös laitteiston muita osia ja aiheuttaa paloturvallisuusriskin.

Kuinka usein ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi vaihtaa?

Ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi ottaa säännöllisten huoltotöiden listalle, sillä ne tulisi vaihtaa 2-3 kertaa vuodessa. Parhaat ajat suodatinten vaihtoon ovat keväällä ennen siitepölykautta ja syksyllä siitepölykauden päättyessä. Suodatinten vaihtamisella varmistetaan, että asunnon ilmanlaatu säilyy hyvänä ja siellä asuvat ihmiset terveinä. Sama operaatio kannattaa tehdä siksi myös mökillä ja muissa asuintiloissa.

Onko ilmanvaihtokoneen suodattimissa eroja?

Suodatinta hankkiessa ei kannata säästää, sillä suodattimissa on suuria eroja. Hyödynnä ensisijaisesti valmistajan omia suodattimia, sillä kolmannen osapuolen valmistamien tarvikesuodatinten laadussa toimintaominaisuuksissa saattaa olla merkittäviä eroja. Alkuperäiset suodattimet ovat laitevalmistajan kehittämiä ja niiden toiminta on varmistettu kaikissa olosuhteissa.

Heatco Finland Oy:llä tähän asiaan on paneuduttu: “Testasimme kolmannen osapuolen valmistamia Flexit-ilmanvaihtokoneiden tarvikesuodattimia, ja havaitsimme niissä isoja ongelmia. Puutteita oli mm. niiden tiiviydessä, kosteudenkestossa ja suodatusominaisuuksissa sekä myös merkittäviä yhteensopivuusongelmia”, kertoo Heatcon ilmanvaihdon tuotepäällikkö Joni Kovanen.

Lisäksi useat ilmanvaihtokoneiden valmistajat lupaavat koneille takuun silloin, kun niissä käytetään valmistajan omia suodattimia. Vain alkuperäisiä suodattimia käyttämällä ja niitä säännöllisesti hoitamalla voidaan taata ilmanvaihtokoneen moitteeton toiminta. “Emme suosittele tarvikesuodatinten käyttöä edes sellaisiin koneisiin, joissa takuuaika on päättynyt”, jatkaa Kovanen.

Voiko ilmanvaihtokoneen suodattimet vaihtaa itse?

Suodattimen vaihdon tekee helposti myös itse. Suodatinten vaihdon yhteydessä tulee muistaa katkaista ilmanvaihtokoneen virta sekä suodatinta asennettaessa tarkistaa, että uusi suodatin on asennettu oikein päin suhteessa ilmanvirtaukseen.

Heatco on suomalainen LVI-tekninen tukkukauppa, joka tekee myös LVI-suunnitelmia. Heatcolla on toimipisteet Jyväskylässä, Tampereella, Kempeleessä, Vantaalla, Seinäjoella ja Mikkelissä – joista se toimii valtakunnallisesti. Heatco työllistää noin 40 LVI-alan ammattilaista.

Flexit ilmanvaihtokoneen suodatin CL3

Tilaa suodatinverkkokaupasta kaikki Flexit ilmanvaihtokoneiden alkuperäiset suodattimet

Voit tilata niitä kerta- tai kestotilauksena.

Siirry verkkokauppaan