Puhdas sisäilmasto on terveyden yksi peruspilareista

13.9.2023

Ihminen viettää sisätiloissa noin 90–95 % ajastaan ja hengittää jopa 40 kuutiometriä ilmaa, joka on valtaosilta sisäilmaa.

Oletko laittanut merkille, millainen sisäilmasto kotonasi vallitsee? Onko olo virkeä ja siellä on helppo hengittää ja hengitysilma on raikasta? Vai onko tullut epämääräisiä oireita; nenän tukkoisuutta, väsymystä tai päänsärkyä?

Tiesitkö, että huono sisäilmasto saattaa olla oireiden takana? Nykyaikaiset kodit rakennetaan energiatehokkaiksi, ilmatiiviiksi taloiksi, joissa rakenteet eivät hengitä. Sisäilma vaihdetaan koneellisesti ulkoilmasta suodattaen ilmanvaihtokoneiden avulla.  Ilmanvaihtokoneen suodattimet likaantuvat sisä- ja ulkoilman epäpuhtauksista, kuten siite- ja katupölystä sekä huonepölystä. Jos suodattimet ovat likaiset ja tukkoiset, huoneistoon tuleva ilma on epäpuhdasta eikä kone toimi optimaalisesti. Puhtaat suodattimet varmistavat oikeat tulo- ja poistoilmamäärät, jotka ovat ihmisen ja kiinteistön terveydelle tärkeät. Tukkeutunut suodatin saattaa rikkoa laitteiston muita osia ja aiheuttaa paloturvallisuusriskin. Siksi on tärkeää ottaa suodattimien vaihto säännöllisten kodin huoltotöiden listalle. Parhaat ajat suodattimien vaihdolle on kevät sekä syksy.

Suodattimissa on suuria eroja. Heatcolla testasimme kolmannen osapuolen tekemiä Flexit – tarvikesuodattimia. Puutteita huomasimme suodattimien tiiviydessä, kosteudenkestossa ja suodatusominaisuuksissa. Myös yhteensopivuusongelmia havaittiin. Tämän takia emme suosittele käyttämään muita suodattimia kuin alkuperäisiä Flexitin valmistamia suodattimia Flexit -ilmanvaihtokoneissa. Myös edellä mainitut ongelmat tarvikesuodattimia käyttäessä on syy siihen, miksi edellytämme alkuperäisten suodattimien käyttöä Flexit ilmanvaihtokoneissamme viiden vuoden takuun säilyttämiseksi.